Stilul de decor Shabby Chic – noul stil romantic pentru casa ta

posted in: HOME & DECO, Inspirational | 0

Ce inseamna Shabby Chic

Stilul de decor Shabby Chic a devenit poate cel mai în vogă stil decorativ din ultimii ani.

Caracterizat prin micile detalii ce dau personalitate unui spaţiu, stilul de decor shabby chic este descris cu amănunţire şi pe wikipedia. De aici şi urmatoarea definiţie: „Shabby Chic este un stil al designului de interior în care mobilierul şi accesoriile sunt alese fie pentru vârsta lor înaintată şi semnele evidente de uzura, fie obiectelor noi li se dă un aspect vechi. În acelaşi timp, un aer minimalist, suav şi feminin este scos in evidenţă pentru a diferenţia acest stil de decorul vintage. De aici cuvantul “chic” din numele său”.

Altfel spus, stilul decorativ shabby chic este o combinaţie armonioasă dintre „sărăcăcios” sau „jerpelit” („shabby” în limba engleză) şi cu un stil romantic, feminin, delicat, adică „chic„.

decor shabby chic

Sursa foto

Shabby Chic – de la idee la brand

Stilul de decor Shabby Chic a fost transformat din idee în brand în anii ’80 de către designerul Rachel Ashwell. Acum ea deţine, pe lângă o linie întreagă de produse sub acest brand, şi dreptul de copyright pentru termenul „Shabby Chic”. Rachel Ashwell a pus bazele acestui brand mizând deopotrivă pe frumuseţea imperfecţiunilor, alura obiectelor vechi şi atracţia către un trai simplu şi practic, dar feminin şi cochet în acelaşi timp.

rachel ashwell shabby chic Rachel Ashwell în casa ei din Malibu

Sursa foto

Acest stil provine din Marea Britanie, mai exact din casele de la ţară ale Marii Britanii, ca o reacţie la apetitul pentru interioare scumpe, moderne. Între timp s-a impus ca o replică plină de farmec dată stilurilor contemporane, ce aminteşte de o casă a bunicii, în care mobilierul este de bună calitate, însă uzat odată cu trecerea anilor. Acesta e motivul pentru care în crearea unui decor shabby chic se foloseşte mobilier alb cu aspect antichizat cu marginile scorojite.

Caracteristici ale stilului de decor Shabby Chic

 

În crearea unui decor Shabby Chic, trebuie să ţinem cont şi de culorile folosite. Predomină albul şi nuanţele delicate, pastelate: roz, vernil, bleu-ciel, gri deschis, print-urile cu flori, în special cu trandafiri, în dungi sau carouri. Armonia tuturor acestor combinaţii de elemente decorative ţine de asemeni de o caracteristică importantă a stilului shabby chic.

3971ea8b484217b2b269e61f266c20c4

Sursa foto

Materialele preferate sunt cele naturale: lemn, fier forjat, pânză de bumbac sau de in, dantelă sau broderii, iar modelele favorite sunt cele florale. Aspectul cuverturilor, lenjeriilor de pat şi draperiilor este uşor şters, ca prăfuit.

94b767ab8afc087248c36373bf387893

Sursa foto

Din acest stil nu trebuie să lipsească florile: atât pe materiale şi decoraţiuni, cât şi cele din vaze sau chiar borcane, ceainice ori sticle refolosite.

251b38f1fbcab3a8a92eee38693b8005

Sursa foto

Stilul decorativ Shabby Chic in casa ta

Dintr-un dormitor decorat în stil shabby chic nu vor lipsi lenjeriile de pat înflorate şi dantelate cu perne decorative asortate. De asemeni, sunt nelipsite rame foto cu aspect rustic stacojit ori având un aer elegant decorate cu trandafiri. Sau alte obiecte decorative precum săculeţe parfumate şi dantelate umplute cu flori naturale de lavandă.

7f435d0303f70f7ed9441cbdc7eb4a50
Sursa foto
Într-o bucătărie shabby chic se încurajează refolosirea inventivă a obiectelor. Regăsim astfel o ceşcuţă de ceai ce se poate refolosi ca suport pentru lumânare. Sau un borcan sau un ceainic pe post de vază în care stau parfumate flori delicate. Ele pot fi aşezate în centrul unei mese de lemn vopsite în alb sau un bufet antichizat ce crează o atmosferă de epocă pe care stau mai multe farfurii vintage înflorate şi desperechetate, căni felurite cu motive florale sau alte decoraţiuni.
Raft de bucatarie Shabby Chic
Sursa foto
În sfârşit, shabby chic nu este destinat doar interioarelor. Se pot amenaja in stil shabby chic si grădini foarte frumoase (numite şi „cottage”) folosind decoraţiuni de grădină cu acelaşi aer vintage. Astfel de decoratiuni pot fi cuiere, felinare, colivii cu suporturi de lumânări sau suporturi pentru ghivece de diverse forme (biciclete, etc.)

Decoratiuni Shabby Chic

Iar la final vă prezentăm o serie de decoraţiuni shabby chic ideale pentru a accesoriza interioare pentru sufletele feminine pasionate de frumos şi bun gust:
Ceainic-Shabby-Rose
Farfurie-desert-Vintage-Roses
Rama-foto-Shabby-Love
Fata-de-perna-decorativa-Shabby-Chic-458x458
Coronita-Vintage-Blossom
6-Placuta-decorativa-Live-Love-Laugh
12-Saculet-parfumat-Lavender
7-Rama-foto-Shabby-Chic-Roses-458x458
Cana-cu-filtru-ceai-Shabby-Blue
Rama-foto-Vintage-Grey-13x18-cm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *