Cum sa faci o Mancare Buna în 10 pasi simpli

posted in: GASTRONOMIE, Inspirational, TUTORIALE | 0

A fost o vreme când m-am întrebat cum se face că unor persoane le iese mâncarea atât de delicioasă, într-un mod în care totul pare atât de simplu și rapid de făcut… cum sa faci o mancare buna
Sunt convinsă că există multe răspunsuri concrete, coerente și poate chiar de specialitate la această întrebare. Însă pe mine nu mă interesează acele răspunsuri.

Mă interesează în schimb cum să fac eu să savurez cu maximă încântare o mâncare gătită de mine, chiar în propria-mi bucătărie.

Așa că, după ce am testat câteva reguli ale gătitului, de la mâncăruri mai complicate până la salate simple, am ajuns la următoarele 10 sugestii despre cum se face o mâncare bună:

1. Gătiți-o cu multă bucurie!

Orice mâncare este o oportunitate de creare, imaginație, bunătate. Este o ocazie de a te răsfăța, de a-ți aduce contribuția, de a-ți testa limitele. Este o ocazie de bucurie pentru că îți poți satisface una dintre nevoile tale de bază. Este un moment în care trebuie să îi mulțumești Lui Dumnezeu că ți-a oferit ocazia să te hrănești. We might say: this is a moment of joy, cheer and bliss, un moment plin de recunoștință, pace și bucurie.

2. Ascultați muzica preferată!

Mie mi-a trebuit o lună fără internet să îmi dau seama cât de important este să ai câteva melodii preferate. Să te lași pe ritmul lor. Să o simți. Să te transpui într-o altă lume, imaginară, în care să fii personajul principal. Te liniștește. Te umple de speranță, energie, bucurie, satisfacție.

3. Dansați în timp ce o preparați!

De multe ori bucătăria nu are dimensiunea unei săli de dans, însă este atât de relaxant să poți face câțiva pași de dans, să te lași condus de muzică, să te simți în centrul unui ring de dans și să captezi toată atenția. Să fii cea mai importantă persoană din cameră. Să îți oferi ocazia să fii cea mai bună dansatoare și bucătăreasă.

4. Folosiți ustensile colorate!

Ce am observat la noi este faptul că avem obiceiul de a folosi accesorii de bucătărie uni, fără personalitate, negre, gri sau albe. Oare de ce ne alegem obiectele cu care lucrăm fără pic de creativitate? Am testat o diversitate coloristică în bucătărie și am descoperit plăcerea de a face mâncare. 6Folosesc cuțite roz și verzi, tocător mov, recipiente de toate culorile, accesorii înflorate, etc. Pe LovelyDecor.ro găseşti tot felul de accesorii vesele de bucătărie ce te pot ajuta să faci o mâncare mai bună. Imaginați-vă un singur moment: cum este să tai o roșie coaptă cu un cuțit verde deschis, pe un tocător mov? Face mâncarea mai proaspătă, mai apetisantă, mai gustoasă. Știți vorba aceea: Ești ceea ce mănânci! 😉

5. Savurați un pahar de vin!

Nu o fac prea des, însă ajută la relaxare și diminuează critica proprie, pragmatismul, rigurozitatea și chiar și seriozitatea. A găti este o joacă.

6. Uitați-vă pe geam mai des și vizualizați-vă din exterior!

De câte ori pe zi vă uitați pe geam la ce se întâmplă afară? Nu este nevoie să vă activați spiritul critic (tocmai ați băut un pahar de vin). Încercați să vedeți doar lucrurile frumoase, care vă fac plăcere, vă încântă. Orientați-vă atenția asupra unui lucru și interiorizați-vă puțin din energia lui. Nu prea mult însă, pentru că se arde mâncarea. Gândiți-vă că fiecare suntem doar un element din lumea asta, contribuim zilnic la toată energia din jurul nostru. Oferim și captăm. Dacă suntem obosiți, înseamnă că nu am captat câtă energie avem nevoie.

7. Gustați și condimentați!

624b996662671709ff1e336813cc91a8Aici nu dau prea multe sugestii pentru că gusturile nu se discută. O singură recomandare am. Fiți prezenți din momentul în care luați mâncarea pe lingură, o duceți la nivelul gurii, o mirosiți, vă găsiți gura și o gustați.  Încercați să identificați ce ați adăugat. Hotărâți dacă vreți să mai dați o notă de creativitate.

8. Așezați-vă la masă ca și cum ați fi un invitat de onoare!

Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți! Respectă-te ca și cum ai respecta pe cel mai exigent și iubit prieten. Este atât de simplu să te onorezi cu prezența ta la masă. Trebuie doar să fii acolo întru totul.

9. Vizualizați mâncarea, observați-i culorile, formele, mirosul, temperatura!
10. Când o mâncați, canalizați-vă toată atenția către simțurile olfactive și gustative!

De asemenea sunt importante și senzațiile atunci când mestecați și conștientizați-vă dorința de a înghiți mâncarea.

Atunci când suntem conștienți de fiecare moment când preparăm o mâncare, îi atribuim toată atenția cuvenită. Uităm de griji, probleme, stres și altele din același grup de cuvinte. Avem doar de câștigat. Trăim prezentul și ne bucurăm de el, nu mai dăm atâta importanță dificultăților și pe lângă asta mai și savuram o delicatese! 😉
Pfiu, de cele mai multe ori bucuriile sunt atât de la îndemână, însă uneori parcă uităm să ne mai acordăm timpul cuvenit pentru a fi fericiți și a ne bucura efectiv de ele. Suntem atât de ocupați de căutarea fericirii, încât uităm să ne-o atribuim clipă de clipă, pur și simplu…

Iubește, gătește, trăiește și simte viața cu toate simțurile tale! Observ că spun astea toate diferențiat, deși nu sunt convinsă că sunt lucruri diferite… 🙂

Vă doresc să vă bucurați de zile pline de pace, iubire și culoare, cu multă inspirație, creativitate și bun gust în toate!

© Articol scris de Anca Brici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *