Decorul Shabby Chic – noul stil romantic pentru casa ta

postat in: HOME & DECO, Inspirational | 0

 

Stilul de decor Shabby Chic a devenit poate cel mai în vogă stil decorativ din ultimii ani.

01_shabby_chic

   Sursa foto

Caracterizat prin micile detalii ce dau personalitate unui spaţiu, el este descris cu amănunţire până şi pe wikipedia, de unde şi definiţia tradusă de mai jos: „Shabby Chic este un stil al designului de interior în care mobilierul şi accesoriile sunt alese fie pentru vârsta lor înaintată şi semnele evidente de uzura, fie obiectelor noi li se dă un aspect vechi. În acelaşi timp, un aer minimalist, suav şi feminin este scos in evidenţă pentru a diferenţia acest stil de decorul vintage; de aici cuvantul “chic” din numele său”. Altfel spus, stilul decorativ shabby chic este o combinaţie armonioasă dintre „sărăcăcios” sau „jerpelit” („shabby” în limba engleză) cu un aer vintage, învechit, şi un stil romantic, feminin, delicat, mai mult sau mai puţin elegant, adică „chic”.

762a088a8dab7d2e587a922c769aac3f

Sursa foto

 

Shabby Chic a fost transformat din idee în brand în anii ’80 de către designerul Rachel Ashwell. Acum ea deţine, pe lângă o linie întreagă de produse sub acest brand, şi dreptul de copyright pentru termenul „Shabby Chic”. Centrat pe ideea de frumuseţe, confort şi utilitate, Rachel Ashwell a pus bazele acestui brand mizând deopotrivă pe frumuseţea imperfecţiunilor, alura obiectelor vechi şi atracţia către un trai simplu şi practic, dar feminin şi cochet în acelaşi timp.

02_rachel_ashwell Rachel Ashwell în casa ei din Malibu

Sursa foto

Acest stil provine din Marea Britanie, mai exact din casele de la ţară ale Marii Britanii, ca o reacţie la apetitul pentru interioare scumpe, moderne. Între timp s-a impus ca o replică plină de farmec dată stilurilor contemporane, ce aminteşte de o casă a bunicii, în care mobilierul este de bună calitate, însă uzat odată cu trecerea anilor. Acesta e motivul pentru care în crearea unui decor shabby chic se foloseşte mobilier alb cu aspect antichizat, având marginile scorojite, sau din contră, cu numeroase straturi de vopsea prin care a trecut, de regulă în culori pastel.

b817621773c80e2d62c93361f89c549f

Sursa foto

În crearea unui decor Shabby Chic, trebuie să ţinem cont şi de culorile folosite. Predomină albul şi nuanţele delicate, pastelate: roz, vernil, bleu-ciel, gri deschis, print-urile cu flori, în special cu trandafiri, în dungi sau carouri. Armonia tuturor acestor combinaţii de elemente decorative ţine de asemeni de o caracteristică importantă a stilului shabby chic.

3971ea8b484217b2b269e61f266c20c4

Sursa foto

Materialele preferate sunt cele naturale: lemn, fier forjat, pânză de bumbac sau de in, dantelă sau broderii, iar modelele favorite sunt cele florale. Aspectul cuverturilor, lenjeriilor de pat şi draperiilor este uşor şters, ca prăfuit. Pentru a obţine un look învechit,  înmoaie materialul în înălbitor sau fă-i o baie în ceai. Vei obţine astfel şi o nuanţă mai caldă, atât de plăcută stilului shabby chic.

94b767ab8afc087248c36373bf387893

Sursa foto

Din acest stil nu trebuie să lipsească florile: atât pe materiale şi decoraţiuni, cât şi cele din vaze sau chiar borcane, ceainice ori sticle refolosite, răspândite prin odaie, în bucătărie sau într-o coroniţă improvizată pe uşa de la intrare. Pentru iluminarea locală poţi folosi lumânări parfumate, care vor aduce romantism casei şi vor crea o atmosferă caldă şi familiară.

251b38f1fbcab3a8a92eee38693b8005

Sursa foto

Dintr-un dormitor decorat în stil shabby chic nu vor lipsi lenjeriile de pat înflorate şi dantelate cu perne decorative asortate, cărţi vechi, o oglinda supradimensionată asezată deasupra unei comode vintage,  rame foto cu aspect rustic stacojit ori având un aer elegant decorate cu trandafiri, veioze cu abajur textil, săculeţe parfumate şi dantelate umplute cu flori naturale de lavandă, cutii decorative cu model shabby romantic de păstrat mici secrete feminine, sau o noptiera cu aspect antichizat deasupra căreia să stea atârnat un tablou cu aspect vintage.

7f435d0303f70f7ed9441cbdc7eb4a50
Sursa foto
comoda-shabby-chic
Sursa foto
Într-o bucătărie shabby chic se încurajează refolosirea inventivă a obiectelor. Regăsim astfel o ceşcuţă de ceai ce se poate refolosi ca suport pentru lumânare, un borcan sau un ceainic pe post de vază în care stau parfumate flori delicate aşezate în centrul unei mese de lemn vopsite în alb sau un bufet antichizat ce crează o atmosferă de epocă pe care stau mai multe farfurii vintage înflorate şi desperechetate, căni felurite cu motive florale sau alte decoraţiuni.
93bd4d66a10eb32bb0ed5350578adf0e
Sursa foto
 mobilier-vintage-cluj
Sursa foto
21304-Shabby-Chic-Teacup-Shef
Sursa foto
f8dd819266556c1b2e5cf3c585fb9ec5
Sursa foto
În sfârşit, shabby chic nu este destinat doar interioarelor. Se pot amenaja grădini foarte frumoase (numite şi „cottage”) folosind decoraţiuni de grădină cu acelaşi aer vintage: cuiere, felinare, colivii cu suporturi de lumânări sau suporturi pentru ghivece de diverse forme (biciclete, etc.)
Iar la final vă prezentăm o serie de decoraţiuni shabby chic ideale pentru a accesoriza interioare pentru sufletele feminine pasionate de frumos şi bun gust:
Ceainic-Shabby-Rose
Farfurie-desert-Vintage-Roses
Rama-foto-Shabby-Love
Fata-de-perna-decorativa-Shabby-Chic-458x458
Coronita-Vintage-Blossom
6-Placuta-decorativa-Live-Love-Laugh
12-Saculet-parfumat-Lavender
7-Rama-foto-Shabby-Chic-Roses-458x458
Cana-cu-filtru-ceai-Shabby-Blue
Rama-foto-Vintage-Grey-13x18-cmLeave a Reply